mákvilág

Legyen mákod!:) makshop.hu

Egy tányér mákos tésztával bevitted a napi ásványianyag szükségleted?

Naponta lehet olvasni olyat, hogyha ezt meg azt eszed, akkor ezzel ezt bevitted, azt bevitted és hú de jó lesz neked. Évszázadok óta fogyasztjuk a mákot, talán nem véletlenül, a mák egy igazi superfood! Eláruljuk miért:)

makost.jpg

Az elején le is lőjük a poént: igen, ha megeszel egy tányér mákos tésztát vagy 2 mákos rétest, ezzel nagyon jót tettél szervezetednek és egy csomó táplálékkiegészítő felesleges lesz.

Sokan esznek mindenféle vitamint és táplálékkiegészítőt, persze a gyártók csak azt nem mondják el, hogyha ezek nem kötésben vannak jelen, akkor nem sokat érnek. Márpedig szerves kötésben a zöldségekben, gyümölcsökben, magvakban van jelen, nem hiába mondja a magyar mondás: "Napi egy alma, a betegséget távol tartja!" Na de most nem az almát hájpoljuk, hanem a mákot:)

A mák egy igazi superfood. A következő vitaminokat tartalmazza kisebb-nagyobb dózisban:

  1. B-vitaminok:

    • B1-vitamin (tiamin): Segíti az idegrendszer működését és az energiafelhasználást.
    • B2-vitamin (riboflavin): Fontos szerepet játszik az anyagcserében és az antioxidáns védelemben.
    • B3-vitamin (niacin): Részt vesz az energiatermelésben és a bélflóra egészségének fenntartásában.
    • B5-vitamin (pantoténsav): Segíti a zsírok és szénhidrátok feldolgozását, fontos a hormonrendszer működéséhez.
    • B6-vitamin (piridoxin): Különösen fontos a fehérje-anyagcserében és az idegrendszer egészségében.
    • B9-vitamin (folsav): Fontos szerepe van a sejtek osztódásában és a DNS szintézisében.
  2. E-vitamin: Erős antioxidáns, amely védi a sejteket a szabad gyököktől, és hozzájárul a bőr egészségéhez.

  3. K-vitamin: Fontos szerepe van a véralvadásban és a csontok egészségében. 

    A vitaminokon kívül sokféle ásványi anyaggal is megbombázzuk a szervezetünk, ha mákot eszünk, lássuk ezeket: 
    1. Kalcium: A mák jelentős kalciumforrás, ami fontos a csontok és a fogak egészségének fenntartásában, valamint a megfelelő izomműködéshez.

    2. Magnézium: A magnézium hozzájárul a normál izomműködéshez, a szív egészségéhez és a megfelelő idegrendszeri funkciókhoz.

    3. Vas: A mák jó vasforrás is, amely elengedhetetlen a hemoglobin termeléséhez és a megfelelő oxigénellátáshoz a vérben.

    4. Kálium: A kálium segíti a sejtek vízháztartásának szabályozását, valamint fontos szerepe van az ideg- és izomműködésben.

    5. Foszfor: A foszfor fontos az energiatermelésben, valamint a csontok és a fogak egészségének fenntartásában.

    6. Cink: A cink részt vesz az immunrendszer működésében, a sebek gyógyulásában és az anyagcserében.

    7. Mangán: A mangán antioxidánsként működik, segít a csontok erősségében és részt vesz a szénhidrát-anyagcserében.

    8. Réz: részt vesz a kollagénképzésben, az immunrendszer működéséhez elengedhetetlen, a normál idegrendszeri funkciók működéséhez is kulcsfontosságú.
    MELYEK AZOK, AMIKBŐL NAGYON SOK VAN A MÁKBAN?

Tehát egy tányér mákostészta (3ek mákkal) vagy mákos rétes elfogyasztásával ezekből a vitaminokból és ásványi anyagokból fedeztük a napi szükségletünket!

- B1 vitamin

- B9 vitamin

- Kalcium

- Magnézium

- Kálium

- Foszfor

- Cink

- Réz

Összefüggések:

1. Ahhoz, hogy a kalcium beépüljön a csontokba hatékonyan és a B-vitaminok is ki tudják fejteni a hatásukat, ahhoz nagyon fontos a foszfor.

2. Mire jók a vitaminok?

  • C-vitamin elősegíti a vas felszívódását.
  • D-vitamin lehetővé teszi a kalcium felszívódását és javítja a magnézium felszívódását.
  • B6-vitamin növeli a magnézium felszívódását.

3. A cink tartósan magasabb bevitele rézhiányt okozhat a szervezetben. Ezért a cinket gyakran rézzel kombinálva egészítik ki az ásványi anyag egyensúly fenntartása érdekében. Ha organikusan viszed be ezeket az ásványi anyagokat (pl. mákkal:), ilyen probléma fel sem merülhet.

4. A magnéziumot és a kalciumot gyakran együtt szerepeltetik az étrendkiegészítőkben, nem véletlenül. Mindkettő együttműködik az idegi impulzusok és az izomösszehúzódások szabályozásában.

Egy 100-as listát simán össze lehetne állítani, ez csak a jéghegy csúcsa. A hasznosulást nagyon nagy mértékben befolyásolja az életmód (alkoholizmus, dohányzás, zsíros ételek...etc) és a gyógyszerek, amiket beviszünk. A lényeg azonban az, hogy minél minőségibb anyagokat viszünk be, annál jobban tud hasznosulni a szervezetben ez a sok mindent. Ezért fontos a minőségi mák:) makshop.hu

Legyen mákod!

A bejegyzés trackback címe:

https://makvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8818815418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mákvilág

Varázslatosan finom kék mák, fehér mák, mákolaj, mákliszt, máktallér, mákos méz és minden ami a bőrünket táplálja: mákolajos szappanok és mákolajos hidratáló krémek. A blogon található írások a "makshop" tulajdonát képezik. A szöveg másolása, újraközlése bármilyen formában szerzői jogi jogsértésnek minősül és jogkövetkezményeket von maga után.

Friss topikok

süti beállítások módosítása
Szöveg