Van!:) Ki ne szeretné? Van ilyen ember az országban?:) Honnan került Magyarországra? Mi az a guba?Nehéz kibogozni, mert elég szövevényes a története, de íme:
A guba ismeretlen eredetű szó, első említése 1387-ből való és szőttes ruhát jelent. Nagyon vátozatosak az elnevezései, Ny-ról K felé haladva bukta (ez ismétlődik D-Dunántúlon), pupa (ismétlődik a déli magyar Duna-szakasz mentén), guba (a központi palóc vidéken gubó alakváltozatban), tekercs, vaka, zuzák, doboska, bobajka. Általánosan elterjedt a Duna–Tisza közén, guba néven. Tiszántúlon készítése szórványos, neve É-on bobajka. Dunántúlon alig fordul elő, Ny-on kőtt mácsiknak nevezik. Csíkban, Háromszéken lőnye néven karácsonyi étel.
Az első nyomtatott magyar szakácskönyv ("Szakáts mesterségnek könyvetskéje"-1695) így irja le a mákos guba receptjét:
“Tsinálj peretzet, és azt eltördelvén áztasd mézes vizben, onnan kivévén, rakd tálba, és a’ mézes vizben-is tölts reá, és törött mákkal fellyül és közben hintsd-meg, és vidd az asztalra: Ha pedig ezt változtatni akarod, a Peretz helyében csinálj golyóbisokat kenyérnek való tésztából, és a’ kementzében megsütvén, hasonlóképen mézes vizbé áztasd meg, és mákozd-meg: jó étek.”
Több elmélet is van arról, hogy került a magyar nyelvbe vagy egyáltalán honnan származik.
Gubana (szlovén eredetű szó) jellegzetes desszert, amit különleges alkalmakkor (pl. esküvő) vagy ünnepeken (karácsony, húsvét) készítettek Udine környékén, csiga alakú, kemencében sütik és édes tésztából készül, amiben dióból, mazsolából, fenyőmagból, grappából, citroméjból és cukorból készült töltelék van. Az első ránk maradt leírása 1409-re datálható, amikor XII. Gergely pápa Cividale del Friuliba látogatott és a tiszteletére rendezett banketten felszolgálták.
Szlovénia Olaszországhoz közel eső területein nem ritka a "Gubana" családnév, sőt magát a süteményt "gubanca, gubanica" kicsinyítőképzős elnevezéssel is illetik. Lengyelországban "Makówki", Németországban "Mohnpielen" néven ismert. Többféle módon készítik, a közös jegyek a következők: a fő összetevők az édes fehér kenyér és a finomra őrölt mák, tejben, vajjal megfőzve. További fontos összetevők az aszalt gyümölcsök (füge, mazsola, sárgabarack, datolya stb.), a mandula és más diófélék (a diófélék és a szárított gyümölcsök választéka változó). Cukorral, mézzel, vaníliával, fahéjjal és rummal is ízesítik.
Az biztos, hogy kis hazánkban jó három évszázada fogyasztjuk, tájegységenként eltérő készítési móddal. Karácsonykor azért fogyasztották, mert a sok mák szerencsét hoz (a mák a bőségre utalt), húsvét előtt meg kiváló böjti étel volt, így hamarosan elterjedt az országban.
A Monarchia idejéből származó szakácskönyv így írja le a mákos guba receptjét:
"A mákos-gubó.
Közönséges kalács tésztát, ha megkelt, vékony, gömbölyü pálczácskákba kell sodorni, és késsel apró darabokba vagdalni, majd lisztbe meghengergetni és ugy a mint van, süssük meg száraz tepsin sütőbe, halvány rózsaszinüre. Miután csendes sülés közben kiszáradtak a gubók, vegyük ki őket a tepsiből, tegyük tálba és forró vizzel öntsük le. A vizben csak addig hagyjuk, a mig puhulni kezd a tészta, de szét ne ázzék, tegyünk a lábasba egy kanál zsirt, mely ha forró lett, tegyük a leforrázott tésztát bele. Ezt a tésztát hintsük meg jól törött mákkal és édesitsük czukor-porral vagy mézzel. Karácson-Szombatján, estére szokás ezt a tésztát asztalra adni. Hódmező--Vásárhelyvidéken nagyon kedvelt eledel."
Akárhogy is készül: mézzel, mazsolával, szilvalekvárral, egy fő elem mindig van benne: MÁK. Ahogy a legtöbben ismerjük a tészta alapja: szárazkifli:) Ez az ínséges időkben terjedt el, amikor nehezebben lehetett kelt tésztát összehozni és jelenleg a legtöbben így fogyasztják. Lehet csak simán leönteni forró tejjel (régen a spórolás jegyében forró vizet használtak...brrrr...), de sokféle elkészítési módja van, van aki sütőben süti, van aki pirítja, van aki vanília sodót készít hozzá, van aki mézes öntetet. Egy szó mint száz: finom:)
A lényeg! Csak és kizárólag minőségi mákot érdemes hozzá használni , hiszen így tökéletes az íze. Magas mákolajtartalmú, vegyszermentes máktermékeinket itt találod: makshop.hu
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.