Egy igazán különleges és finom és egyszerűen elkészíthető sütirecept.
Egy tálba felütünk 2 egész tojást, hozzárakjuk a 25dkg nyírfacukrot és robotgéppel összekeverjük, amíg a cukor valamennyire fel nem olvad. Hozzáadjuk a 10dkg olvasztott vajat és a teáskanál vaníliás cukrot, azzal tovább keverjük, majd hozzáöntjük a 2dl tejet és elkeverjük. Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: 30dkg darált fehér mák, 30dkg rétesliszt, csipet só, 2 teáskanál sütőpor, kandírozott narancshéj, mazsola és vagy aszalt sárgabarck, füge ízlés szerint. Ezután a nedves és száraz hozzávalókat egy fakanál segítségével gyors mozdulatokkal összekeverjük. Nem szabad túlkeverni, mert akkor nagyon nehéz lesz a tészta, addig keverjük, amíg egynemű nem lesz.
Az előre kivajazott és lisztezett vagy sütőpapírral kibélelt formába beleöntjük a tésztát és berakjuk az előmelegített sütőbe. 180 fokon öt - tíz percig sütjük, utána 160 fokon 40 percig sütjük kb. Tűvel megnézzük, hogy a közepe nem lágy e, ha még lágy akkor süssük tovább. Ha a teteje már pirul, akkor alufóliát tehetünk a tetejére és úgy süthetjük tovább.
Töltelékhez: vaníliás pudingport összekeverjük 2 ek cukorral és 3dl tejjel felfőzzük lassú tűzön, ha sűrűsödik beleteszünk 5dkg vajat és 10 dkg kókuszreszeléket, ezzel jól kikavarjuk.
A krémmel ízlés szerint megtöltjük. Használhatunk bármilyen egyéb öntetet ízlés szerint (csokoládés, vaníliás pl) vagy akár lekvárral is fogyaszthatjuk. Mivel ez a piskóta a klasszikus bögrés sütik kidekázott verziója kicsit masszívabb, mint a hagyományos piskóta, viszont a rétesliszt és a mák magas olajtartalma miatt nem szárad olyan könynen ki, szaftos marad.
(Nagyon gourmet-k, ahiogy mi pálinkába áztatott sárgabarackot is rakhatnak bele:)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.