Egy formabontó recept a fehér mák felhasználásáról. Mert új ízeket megszeretni jó!
A fehér mák nálunk ismeretlen, de például az indiai konyhában pirított formában a sós
ételekben is helyt kap. A száraz serpenyőben való pörkölés (vigyázni kell, mert gyorsan
odakap) az aranybarnára változó fehér mákszemekből kihozza az extra zamatot.
A most elkészített lencsesalátába pont az így felerősödő, szezámra hajazó íze szépen belesimul,
mivel az étel fő alkotórésze a beluga lencse íze is kissé krémes -diós.
(A beluga lencse vagy fekete lencse, ami a beluga kaviárhoz (tokhal ikrája) való
hasonlóságról kapta a nevét egy nagyon ízletes lencsefajta. A legegyedibb ízzel és a
legmagasabb tápanyag és ásványi-anyag tartalommal rendelkezik a lencsefélék közül. Az
indiai konyhában külön nevet is kapott: Urad Dal.)
Ezek adták az ihletet ehhez a formabontó salátához, és az, hogy ennek a két alapanyagnak
a jótékony hatásai felerősítik egymást és magas ásványi anyag tartalmukkal pozitívan hatnak
a szervezetünkre.
Hozzávalók:
- beluga lencse
- negyedbe vágott szárított paradicsom
- félbe vágott friss koktél paradicsom
- apróra vágott savanyú uborka
- aprított kapribogyó + a leve
- kockára vágott feta
- pirított szárított sonka
a tetejére:
- pirított fehér mák
- pár apró mentalevél
A sós vízben megfőzött lencsével (kb. 25-30 perc, nem kell áztatni, nem fő szét, de krémes marad) összekeverem ízlés szerinti arányban a többi hozzávalót. Majd a szárított paradicsom alatt lévő olajhoz hozzákeverek még olivaolajat, sót (ezt a feta és a pirított szárított sonka sósságától teszem függővé), borsot, pici kakukkfüvet, balzsamecetet és ezzel a keverékkel megöntözöm a salátát. Összekeverem és hagyom állni kb. egy órát, hogy kicsit összeérjenek az ízek. Fogyasztás előtt megszórom aranybarnára pirított fehér mákkal és
apróra vágott mentával.
Szokatlanul hangzik, de higgyék el, ezek az ízek barátságban vannak egymással.
(Aki egyszer megkóstolja a pirított fehér mákot, az rákattan:- )
Vegyszermentes fehér mákunk itt elérhető: makshop
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.