A meghitt estékre szeretettel 

Fehérmákos kalácsfelfújt, kandírozott narancshéjjal,
aranymazsolával és fehércsokival.

Hozzávalók:
- szikkadt kalács (25-30 dkg)
- fehér mák 20-25 dkg
- porcukor 15-20 dkg
- habtejszín 3 dl
- tej 3 dl
- tojás 3-4 db.
- arany mazsola
- reszelt narancshéj
- kandírozott narancsdarabok 5-8 dkg
- fehércsoki 8-10 dg
Elkészítés.
A családnak vett, de el nem fogyasztott kalácsot, ha már megunom nézni, hogy még mindig ott áll, és kérdezgetni a gyerekeimet, hogy „Nem eszitek meg? „felvágom kockára. Egy nagy tálban összekeverem a darált fehér mákkal, a porcukorral és a reszelt narancshéjjal. (A darált mák mennyisége is ízlés szerint változtatható. A fehér mák kevésbé harsogó ízű, mint a kék, így simán elbírja, ha többet szórsz belőle. Lágyabb, krémesebb, engem a szezámra emlékeztet, de van, aki diósnak érzi. ) A szemes mákot simán ledarálhatod kávédarálón, de ha van hagyományos kézi tekerős, még jobban jársz, mert sokkal jobban kihozza a mákszemekbe zárt zamatot. A tejet és a tejszínt összemelegítem (többnyire fele-fele arányban, de ha több a kalács, több tejet teszek hozzá, az a lényeg, hogy jó „szotyakos” legyen) majd habverővel hirtelen hozzákeverem a tojássárgákat, ha kell teszek bele még porcukrot. Én többnyire cukrozott növényi habtejszínt használok, de bármilyen maradék tejszín is jó, a cukorfokot pedig úgyis az ízlés diktálja. Ahogy azt is, hogy ki használ laktózmentes tejet vagy porcukor helyett édesítőt vagy mézet
. A szép halványsárga keveréket ráöntöm a mákos kalácskockákra, és hozzákeverem a kandírozott narancsdarabokat. Ha megszívták magukat a kalácsok, jöhet a felvert tojásfehérje hab, ami fellazítja és könnyűvé teszi a masszát. Mindezt beleöntöm egy kivajazott sütőtálba, de lehet Jénaiba is vagy tepsibe. A fehércsoki kockákat félbetördelem, és jó sok helyen beledugdosom a keverékbe. A tetejére dobok pár vajforgácsot, és légkeveréses sütőben 175 fokon kb. fél óra, 40 perc alatt megsütöm. Ha kész, még melegen, mézzel megcsurgatva esik neki az, aki korábban kerülgette a szikkadt kalácsot, és tünteti el 10 perc alatt. A klasszikus mákos guba felturbózott, királyi változata.

A bejegyzés trackback címe:
https://makvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3318786838
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.